2011 Karpathos, Godinnenhouding

Voor het eerst na de restauratie was de prachtige Mariakerk in Mesochori, wat ‘het midden van de dorpen’ betekent, voor ons geopend. We liepen rond met de deelnemers van de yogavakantie en bewonderden de prachtig met vrolijke kleuren, beschilderde kerk.

59872244_2546358395399083_7920036246351511552_n.jpg

Ik had het gevoel even te moeten zitten,  ik sloot mijn ogen en keerde naar binnen. Toen ik mijn ogen opende keek ik schuin omhoog helemaal naar voren in de kerk. Ik keek recht naar een muurschildering van Maria met kindje Jezus. Ik zag de positie van haar armen en ik wist: “Dit is mijn antwoord.”

Locatie voor een yogavakantie

In 2009 was ik hier voor het eerst gekomen met mijn man, we waren op zoek naar een geschikte locatie voor onze yogavakanties. We waren op de Azoren geweest en in Zuid Italië, maar hadden nog geen plek gevonden met zandstranden, waar de mensen goed Engels spraken, waar je gezond en lekker kon eten, ook buiten het hoogseizoen en waar het nog niet zo toeristisch was. Ik werd allerhartelijkst welkom geheten door de autoverhuurder; “Je bent terug!” riep hij blij uit. “Ik geloof dat je me voor iemand anders aanziet, ik ben nog nooit op Karpathos geweest. Ik ben zelfs nog nooit in Griekenland geweest.” Hij geloofde me niet. Hij wist het zeker: “Je organiseert groepsreizen hier op Karpathos.” Een jaar later kreeg deze man gelijk en kwam ik met mijn eerste yogagroep aan op dit Griekse eiland. Ook de jaren daarna zou ik hier yogavakanties organiseren, samen met mijn man en een yogavriendin.

Overal zag ik afbeeldingen van dolfijnen op dit mooie ongepolijste eiland met veel woeste natuur. Het mythische verhaal gaat dat het eiland door Neptunus is gemaakt en dolfijnen zijn zijn helpers. Mijn yogaschool heet ook ‘De Dolfijn’. Het kleine dorpje Lefkos (dat wit en stralend betekent) gelegen aan de westkust heeft maar liefst drie baaien met zandstranden.

59574629_2051255618304921_6703376791416864768_n

Deze zandstranden waren ideaal, want ik wilde yogales geven met de blote voeten in het zand. Omdat iedereen baai een iets andere ligging had, zouden we altijd wel een plek kunnen vinden die uit de wind lag.

20190515_105229

Toen ik ook nog het restaurant met hotel “Three Dolphins” zag wist ik dat ik mijn stek had gevonden. De eigenaar Nikita, was een energieke gastvrije man, geboren en getogen in Amerika, maar met Griekse roots. Hij sprak beter Engels dan ik en e-mailen zou dan ook geen probleem zijn. Zijn ouders waren van dit eiland, zijn vader Giannis (spreek uit Jani) had eigenhandig dit restaurant en hotel gebouwd. Giannis is met pensioen en op een mooie windstille dag was hij de hele dag aan het vissen, in het restaurant kon je dan zijn verse vis eten. Nikita’s moeder Foula zwaaide de scepter in de keuken en kookte de meest geweldige authentieke Griekse gerechten, waar ook de vegetarische yogi’s hun vingers bij af zouden likken. Zij heeft haar recepten weer van haar moeder.

60607267_2557011987667057_1071681605497520128_n

Bij ieder familierestaurant op Karpathos smaken dezelfde gerechten net even anders, omdat iedereen zijn eigen familierecepten heeft, waarin de kruiden die op Karpathos in het wild groeien verwerkt zijn. Nikita is getrouwd met Maria en samen hebben ze twee prachtige jonge kinderen.

Yin kracht

Op Karpathos erft de oudste dochter spullen van de moeder en zei wordt vernoemd naar de oma van moederskant. Hetzelfde geldt voor de oudste zoon, hij ontvangt de naam van zijn opa van vaderskant en erft de spullen van zijn vader. Door deze traditie heette ongeveer de helft van de vrouwen op Karpathos Maria. Ik vond het mooi om te zien dat mannen en vrouwen in dit opzicht gelijk zijn en dat er geen sprake is van een patriarchaal systeem, waarbij de oudste zoon alles erft, zoals ik dat vaak tegengekomen was op mijn reizen. Dit was een eiland met krachtige vrouwen, waar de vrouwen van onze yogavakanties zich veilig zouden voelen.

Jaren later herlas ik het boek “Een oproep van de Grootmoeders spreken, werken met het Net van Licht” van Sharon Mc Erlane. Achterin het boek stond een oefening die ik niet goed snapte. Om vrouwen in hun kracht te laten staan, moest je gaan staan en eerst krachtig je armen bewegen alsof je de vleugels had van een vogel. Vervolgens moest je je armen gebogen houden met de handpalmen naar je toe gericht. Er stond bij dat je je in deze houding nooit nietig en klein zou kunnen voelen. Ik had moeite het te visualiseren en ik vroeg de Grootmoeders in een innerlijke dialoog wat nu precies de bedoeling was.

Ik had niet veel tijd om verder na te denken want we zouden vertrekken naar Mesochori om daar te wandelen en vervolgens te eten in een restaurant die half in een rots verscholen lag, Dramountana. We waren wel eerder in Mesochori geweest, maar nu mochten we voor het eerst de Mariakerk van binnen bekijken, ook wel de kerk van Maria van de Fontein genoemd, omdat er een nooit opdrogende bron bij de kerk ontspringt die onder de kerk doorstroomt.

In deze kerk kreeg ik mijn antwoord. Ik zag Maria precies met de armen in de positie staan zoals beschreven in het boek van de Grootmoeders spreken.

59789205_2543136499054606_4698580628528955392_n.jpg

Door de vorm van de koepel waar de muurschildering op was geschilderd, was de armpositie iets hoger, dan op de meeste afbeeldingen van Maria die ik in andere kerken had gezien. Ik heb later deze manier van afbeelden ook gezien in een andere Mariakerk met zo’n zelfde koepel op Kreta.

Terug in mijn hotel pakte ik mijn ‘Godinnenkaarten’. Bij de afbeelding van Isis las ik deze Godin ook aanbeden werd in Griekenland. Tempels gewijd aan Isis werden eeuwen later vaak vervangen door kerken gewijd aan Maria. Wow, mogelijk was dat ook in deze kerk in Mesochori gebeurd. Ik kon me voorstellen dat de altijd stromende waterbron al eeuwen bestond en dat dit daarom eerder ook al als een heilig plaats werd beschouwd.

Bij thuiskomst in Nederland ging ik op bezoek bij mijn schoonouders. Bij binnenkomst werd mijn blik gelijk getrokken naar een nieuw beeldje dat ze in onze afwezigheid hadden gekocht. Het was een metalen beeldje van de Godin Isis, met de armen omhoog in dezelfde positie als de Maria afbeelding in Mesochori, maar Isis had ook vleugels. Nu kwam de oefening van de Grootmoeders spreken ook weer bij me naar boven, waar we begonnen waren de armen te bewegen alsof we vleugels hadden.

1182-small-kneeling-winged-isis-statue-900x900

Jaren later ontdekte ik dat er een yogahouding is die precies deze armpositie gebruikt. De Godinnenhouding of Utkata Konasana. Nu kwam alles samen. Deze houding zou ik graag ik mijn yogavakanties gebruiken, omdat het een mooie hartchakra opener is en een houding die je in je kracht zet.

Weer zo’n mooi moment van synchroniciteit.

Oefening Godinnenhouding of Utkata Konasana

Ga staan in een grote spreidstand, buig je knieën, zorg daarbij dat je knieën boven je voeten blijven (duw dus de knieën naar achteren) en dat je zitvlak niet uitsteekt naar achteren (kantel dus je bekken / maak geen holle rug). Buig nu je armen in dezelfde hoek van 90 graden en laat de handpalmen naar binnen toe wijzen.

20190518_111247

Deze oefening wordt ook uitgevoerd in de versie waarbij de armen niet gebogen zijn, maar je begrijpt uit bovenstaande dat ik de arm positie juist het mooiste onderdeel van de houding vind.

liggend

Je kunt deze oefening ook uitvoeren liggend op de rug, met de voetzolen tegen elkaar, waarbij de knieën naar buiten vallen. Je armen zijn in dezelfde positie als bij de staande versie. Deze houding wordt in de yin yoga de liggende vlinder genoemd.

 

Ik was op kraamvisite bij een bevriende yogadocente. Haar baby Fabienne was net een paar maanden oud en ik wilde niet dat ze haar dochtertje voor mij zou wakker maken. Ik observeerde hoe de baby in haar slaap de ene na de andere yogahouding aannam (waarschijnlijk een soort beroepsdeformatie van mijn kant). Fabienne’s favoriete houding was echter de Godinnenhouding. Ik hoorde van andere moeders dat de meeste baby’s in deze houding slapen.

IMG_1692

Tijdens een yogales aan zee vertelde een vrouw die echoscopie doet bij zwangere vrouwen, dat veel baby’s in deze houding in de baarmoeder liggen. De handen raken elkaar dan bijna boven het hoofd. In deze positie vormen de benen een driehoek en de armen een driehoek, waardoor er een mooie ovalen vorm ontstaat die precies de vorm van de baarmoeder volgt.

baby houding

20190518_120037.jpg

zittend

In de zittende versie zit je in kleermakerszit en doe je de armen in dezelfde positie van 90 graden. Je kunt hierbij ook om je lengteas draaien.

IMG_20190518_134257_842.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “2011 Karpathos, Godinnenhouding

  1. dirkpietersblog 12 mei 2019 — 12:51

    Bedankt om deze yoga oefening met ons te delen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close