1969-nu Kind van de melkboer & enzymen

45642428_1912059002211131_2178410685296279552_n

Ik ben een kind van de melkboer. Een ‘echt’ kind van de melkboer. Mijn moeder was getrouwd met een melkboer (en is nog steeds getrouwd met dezelfde man). Samen hadden ze een melkwinkel in de Transvaalstraat in Amsterdam Oost. Om aan de benodigde papieren te komen, moesten ze diploma’s halen over zuivel etc. Het was vooral moeilijk om te onthouden wat ‘enzymen’ zijn. Mijn ouders hebben zó lang lopen stampen, dat ze het op een gegeven moment uit hun hoofd wisten:

“Enzymen zijn eiwitachtige stoffen,
afkomstig van plantaardig en dierlijk organismen,
die het vermogen hebben andere stoffen om te zetten,
zonder daarbij zelf te veranderen.”

Als jonge kinderen vonden we dit geweldig. “Mama zeg nog eens wat enzymen zijn.” En dan kwam dat ‘riedeltje’ weer. Na verloop van tijd kenden mijn zus Laura en ik het ook uit ons hoofd. We konden het in één adem zeggen. Het wachten was natuurlijk, op iemand die ons zou vragen wat enzymen zijn, maar dat gebeurde helaas nooit…

Op een dag was het zover, mijn zus Laura zal een jaar of 11-12 zijn geweest. De meester op school vroeg: “Wie weet wat enzymen zijn?” Mijn zus stak haar hand op en vuurde het riedeltje af. De docent zal gekeken hebben of hij water zag branden (ik was er helaas niet bij). Hij had biologie gestudeerd, dus hij had er wel verstand van en hij antwoordde: “Daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben.”

Mensen die mij kennen weten dat ik nogal vergeetachtig en chaotisch kan zijn. Maar ik zal echt nooit vergeten wat enzymen zijn. Want ik ben een ‘echt kind van de melkboer’.

Een gedachte over “1969-nu Kind van de melkboer & enzymen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close